Yağmur Bombası Nedir?

By | 27 Aralık 2020

Yağmur Bombası Nedir? İstanbul ve Türkiye de kuraklık var. Yağışlar 2019 yılına göre 2020 yılında % 40 düştü. 2021 yılının da kurak ve sıcak geçmesi beklenmektedir. İstanbul, Ankara ve İzmir barajları alarm vermektedir.

Meteoroloji Mühendisleri, meteoroloji uzmanlar, devlet meteoroloji genel müdürlüğü, tarım ve orman bakanlığı yetkilileri yağışların ve kuraklığın daha da azalırsa eylem planları açıklamakta.

Yağış artırma yöntemi Türkiye de kullanıldı mı ? 1945 yıllarda Gümüş iyodür ün kullanılmasıyla çalışmalar başladı. 1960’lı yıllarda Ameri tarafından geliştirilen sistem, günümüz de 24 farklı  ülke tarafından uygulanıyor Türkiye’de 1990’larda İstanbul’da ve değişik zamanlarda İzmir ve Ankara’da kullanıldı.

Eylem planlarında öne çıkan konular;

1- Yağmur Bombası Nedir?  Yağış Arttırılması Yöntemi ?

Yapay Suni yağmur (suni yağış veya yağmur bombası), mevcut gökyüzünde sürüklenen buluttan insan müdahalesi ile yağış arttırma  yöntemidir.  Hedef yağış ihtiyacını karşılamak, kurak bölgelere yağış artırmak, sisi dağıtmak, hava olaylarını kısmi kontrol  altına almaktır.  Az da olsa yağış bırakacak bir bulutun çekirdeklerine cessna 172 uçakları ile tetikleme yapıp yağışları %25-%30 Arasında arttırmak.

Yani metre kareye 10 metreküp yağış bırakacak buluta yağmur bombası atıp 12,5 10 metreküp yağış bırakmasını sağlamaktır.

Yağmur Bombası nasıl bulutlara atılır?

Bulut gerekli soğuduktan sonra havada doğal olarak bulunan, yoğunlaşma çekirdeği adı verilen zerreciklerin içinde  su birikmeye başlar. Büyümeye başlayan damlalar yer çekimine karşı koyamaz ve  yere doğru düşmeye başlarlar.

Yoğuşmanın başlaması için yeterince soğumasına rağmen ortamda yoğunlaşma çekirdekleri yoksa yağış artmaz. Suni yağışta bulutlara buz parçacıkları vererek yağış oluşturulmaya çalışılır. Bulut tohumlamada; amonyum nitrat, kadmiyum iyodür, bakır sülfür, kurşun iyodür, CO2 buzu ve gümüş iyodür kullanılabilir.

Uydudan hafif yağış bırakacak bulutlar gözlemlenir. Bu bulutların yağış istediğimiz bölgeye yaklaştığında uçak ile yapay müdahale tohumlama yapılır.

Yağmur bombası uygulamasında rüzgar durumu, hava şartları, havanın yükselme hızı, soğumuş su damlacıkları, damlacıkların bütünleşerek büyüme özellikleri, çekirdek konsantrasyonu özellikleri göz önün de bulundurulur. Tohumlama yapıldıktan sonra  20 dakika ile 1 saat içinde yağış alınabilir. Bu uygulamaya uygun koşullar,  yaz mevsimindeki kümülüs bulutları ile kışın görülen alçak bulutlar yapay yağış için uygundur.

Yağmur Bombası Yağış Arttırma Yöntemi

Yağmur Bombası Yağış Arttırma Yöntemi

2- Yer Altı barajlarının yapılması; Yeraltı barajı, kurak ve yarı kurak bölgelerde toprakların suların, toprak yüzeyi altında depolayan baraj türüdür. Yer altı suyunun akım doğrultusu yönünde bir baraj seti yapılarak, suyun akifer de biriktirildiği yapılardır. Yer altında gözenekli alanlarda, hidrojeolojik ve jeolojik şartların uygun olduğu bölgelere uygulanır.

Yağmur artırma Türkiye Kullanıldı mı ? İstanbul‘a suni yapay bombası ne zaman atıldı ? Bulut dağıtma bombası var mı ? Yağış bombası İstanbul dane zaman kullanıldı?  Yağış bombası zararları var mı ? Suni yağış yağmur nasıl oluşturulur ? Bulut TOHUMLAMA yapılır mı ? Yağmur engelleme arttırma yöntemi var mı ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir